Τα καναρίνια είναι καθαρά και ήρεμα και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, προσοχή όμως, δεν τους αρέσει να τα πιάνουμε. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η ευχάριστη, μελωδική φωνή τους. 'Ολα τα αρσενικά καναρίνια τραγουδούν, αρχίζοντας από τους τρείς πρώτους μήνες της ζωής τους. Αν το αρσενικό καναρίνι αρρωστήσει παύει να τραγουδάει μέχρι την επόμενη άνοιξη, ακόμα κι αν έχει θεραπευτεί από την άρρωστια. Τα καναρίνια δεν είναι κοινωνικά πουλιά. 'Ενα καναρίνι σε ένα κλουβί είναι ευχαριστημένο. Τα αρσενικά πρέπει να μένουν σε χωριστά κλουβιά, για την αποφυγή καυγάδων, αλλά μπορούν να είναι κοντά για να παρακινούνται στο τραγούδι. Στη περίπτωση που έχετε πολλά μαζί, αρσενικά και θηλυκά, πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος, πολλά κλαδιά και πολλές ταίστρες και ποτίστρες.
Μόνο από την εμφάνιση δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το φύλο στα καναρίνια. Κατά την περίοδο αναπαραγωγής όμως, μπορούμε από την συμπεριφορά, να διακρίνουμε εύκολα το φύλο. Τα αρσενικά είναι ιδιαίτερα "ομιλητικά" αυτή την εποχή και η κλοάκη μεγαλώνει και προεξέχει. Τα καναρίνια είναι σχετικά εύκολο να αναπαραχθούν στο σπίτι, αρκεί να είναι υγιή ενήλικα, να υπάρχει άφθονο φαγητό και νερό και μια φωλιά και υλικά για να τοποθετήσουν μέσα στη φωλιά. Μια εκτεταμένη φωτοπερίοδος (όπως η άνοιξη), είναι συνήθως η αρχή της αναπαραγωγικής περιόδου. Για να αποφευχθούν τραυματισμοί στο θηλυκό, το ζευγάρι πρέπει να μείνει μαζί στο ίδιο κλουβί κατά την περίοδο αναπαραγωγής και όχι νωρίτερα. Το θηλυκό γεννάει 3-5 αυγά, που επωάζει για περίπου 14 μέρες πρίν εκκολαφθούν. Τα μικρά γεννιούνται χωρίς φτέρωμα και είναι έτοιμα να αφήσουν τη φωλιά σε 11-17 μέρες. Τα καναρίνια τις περισσότερες φορές ανατρέφονται και από τους δύο γονείς. Ωστόσο μερικές φορές αν ο αρσενικός νιώθει ότι παραμελείτε απο την θηλυκια τότε μπορεί να τραυματίσει ή και να σκοτώσει τα μικρά τους.Αν παρατηρήσετε τον αρσενικό να προσπαθεί κάτι τέτοιο καλό είναι να τον απομακρύνεται από το κλουβί.
Μια φορά το χρόνο στο τέλος της περίοδου αναπαραγωγής, τα καναρίνια αλλάζουν όλο τους το φτέρωμα. Αυτή την εποχή πρέπει να παίρνουν συμπλήρωμα με φαγητά πλούσια σε πρωτείνη, όπως λιωμένο σφιχτοβρασμένο αυγό, ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή ειδική τροφή του εμπορίου (έντομα σε σκόνη). Τα κόκκινα καναρίνια πρέπει να παίρνουν σαν συμπλήρωμα λιωμένα καρότα, γλυκοπατάτες, φύλλα από σκούρα πράσινα λαχανικά ή καροτίνη (υπάρχει ειδική τροφή του εμπορίου). Η κυρίως τροφή, είναι μια ποικιλία από ανάμεικτους σπόρους, ειδική για καναρίνια.
Αν στη ζωή ένος καναρινιού υπάρχει συνεχής πηγή στρές, όπως φόβος, ανταγωνισμός με άλλα καναρίνια στο κλουβί, μόλυνση ή κακός σχεδιασμός του κλουβιού, τότε τα φτερά δεν σχηματίζονται σωστά και μπορεί να μείνει χωρίς φτέρωμα όλο το χρόνο.
'Οταν ο καιρός είναι κρύος τα καναρίνια πρέπει να μένουν μέσα στο σπίτι, σε σημείο που δεν υπάρχει ρεύμα αέρα. Το κλουβί πρέπει να είναι ευρύχωρο, ασφαλές και να έχει πολλά κλαδιά (αν είναι φυσικά, να μην έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα και να μην είναι τοξικά).
23 Φεβ 2010
Αναγνώστες
All my posts
- Καναρίνι Τιμπράντο
- Οι μικροί μας φίλοι γενικά
- Η εξέλιξη και οι ράτσες τους
- Το κελάηδημά τους
- Φροντίδα και διαμονή.
- ΑΣΠΕΡΓΙΛΛΩΣΗ
- ΣΑΛΜΟΝΕΛΩΣΗ
- ΚΟΚΚΙΔΙΩΣΗ
- Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες στα κανταρίνια
- Μόλυνση από τροφή
- Χλαμυδωση-Ορνιθωση
- Τα απαραίτητα "εφόδια" την αναπαραγωγική περίοδο.
- Ένα επιτυχημένο ζευγάρωμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου